İşlenecek profilin boyu, genişliği ve yüksekliğine göre CNC makine tercihi yapılması gerekir. Tercih edilen makinenin yedek parçalarının piyasadan kolayca tedarik edilebilir olması ve servis hizmetinin olmasına dikkat etmek gerekir.
CNC panel – profil işleme merkezi modellerimizin bazılarında kullanılan çift istasyon çalışma teknolojisi sayesinde, aynı anda 2 adet alüminyum kompozit paneli / alüminyum profili yerleştirme, işleme veya kesme imkanı sunar. Makine birinci paneli işleyip ikinci paneli işlemeye devam ederken, ilk panel alanı boşaltılıp yerine işlenmemiş yeni bir panel koyma imkanı sağlar. Bu sayede makine stop etmeden çalışır ve panel yükleme – boşaltma evrelerindeki zaman kaybının önüne geçilir; bu durum profil işleme merkezleri için de geçerlidir. Çift istasyon teknolojisine sahip işleme merkezleri, standart işleme merkezlerine kıyasla işletmelerin panel – profil işleme kapasitesini asgari %50 oranında artırmaktadır.
Alüminyum Profil, PVC Profil, MDF ve benzeri ahşap malzemeler, Alüminyum Kompozit Panel, Paslanmaz Çelik Kompozit Panel, Titanyum Kompozit Panel, Akrilik Panel, Kompakt Panel, Strafor, Plastik ve Bakır Bazlı Ürünler, CNC kontrollü kesim makinaları veya işleme merkezleri ile işlenebilmektedir.
Kendi bünyesinde cephe doğrama imalatı yapan firmalar, 3.5 veya 4 metre boyunda makineler ile bütün ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Ancak fason kompozit panel işleyen firmaların, üretim yoğunluğu nedeniyle çift istasyon çalışma prensibine ve 6.5 metre tezgaha sahip panel işleme makineleri tercih etmeleri daha doğru olacaktır.
Tek spindle ile çalışan makine modellerinde, farklı freze takımları için takım değiştirme magazini kullanmak veya her farklı işlem için manuel olarak freze ucu değiştirmek gerekir ki bu da üretim süreçlerinde zaman kaybına yol açar. Fakat çift spindle teknolojiye – bileşenlere sahip panel işleme merkezlerinde, köprü üzerine yan yana entegre çift freze motoru (spindle) sırasıyla çalışmakta, biri derzleme yapıp işini bitirdikten sonra ikinci kafa kesim – ebatlama işlemini yapmaktadır. Bu sayede özellikle cephe giydirme panel sistemleri imalatında üretim kapasite / hızı artırılmakta, işletmeler zaman ve enerji tasarrufu elde etmektedir.
CNC panel işleme merkezlerimizde kullanılan vakum tablasındaki bölmelerin, manuel (vanalı – butonlu) olarak kontrol edilmesi yerine vakum alanlarının otomatik belirlenmesi – kontrol edilmesi teknolojisidir. Örneğin yanlış veya eksik vakum bölge seçimi nedeniyle panel ebatlama veya derzleme kalitesinde düşüş, malzemenin ıskartaya çıkması gibi sorunlar yaşanmamaktadır. Bu sayede operatör kaynaklı hata payı sıfıra indirilmektedir.
Vakum motorunun daha uygun şartlarda çalışması, uzun ömürlü hizmet vermesi ve azami randıman alınması adına, opsiyonel olarak sunduğumuz özel imalat vakum motoru sehpasının kullanılmasını önermekteyiz.
İşletmeler üretim hatları için CNC Router seçimlerinde ilk olarak makinede kullanılan motor tipi ve kalitesine dikkat etmelidirler. Hızlı ve kaliteli bir üretimle birlikte uzun makine ömrü için, servo motorlu modeller tercih edilmelidir. Servo motorlu cnc makinelerde farklı devirlerde aynı tork değeri elde edilebilmektedir. Üç eksenli CNC routerlarda ise UPS (kesintisiz güç kaynağı) bulunmayan işletmelerde elektrik kesintilerinde sorun yaşamamak adına Z ekseni servosu frenli olmalıdır.
Rijit kelimesinin kökeni İngilizce – rigit olup, Türkçe tam karşılığı sert – sertliktir. CNC makinelerin özellik ve çalışma prosesleri anlatılırken, en sert metallerin dahi işlenmesinde, makine bileşenlerinin yeterli sertliğe / dayanıma haiz olduğunu ifade etmek için rijit veya rijitlik tanımlamaları kullanılmaktadır. Örneğin, bir CNC Panel İşleme Merkezinde, saf alüminyum levhanın kesimi veya derzlenebilmesi için, makine gövdesinin, parçalara hareket imkanı veren kızakların, kesici delici freze bıçaklarının, bıçakların bağlandığı sırasıyla pens – takım tutucu – spindle motorunun yüksek dayanıma, spindle motorunun – iş millerinin yeteri miktarda yüksek hız ve torka sahip olması gerekir. İşte bu işleme prosesine yeterliliği, gücü ve dayanımı ifade etmek için rijit kelimesi kullanılmaktadır.
CNC, insan gücü gerektiren işleri pratikleştirmek ve seri üretime dönüştürme amaçlı tasarlanmış torna tezgahı türüdür.Açılımı İngilizce “Computer Numerical Control” Türkçe “Bilgisayar Destekli Nümerik (Sayısal) Kontrol” olarak tanımlanır.Takım tezgahlarının sayısal komutlarla ve bilgisayar yardımıyla kontrol edilmesi işlevini yerine getirir.Günümüz imalat sanayilerinde üretimin otomasyona döngüsü içerisinde sürdürülebilir kılınması, zaman ve maliyet optimizasyonu odağında en ideal çözümdür.